Hvorfor HD DVD skulle have vundet formatkrigen

Hvorfor HD DVD skulle have vundet formatkrigen

Mange husker nok formatkrigen mellem blu-ray og HD DVD tilbage i 2007. Og jeg er ked af at sige det, men det forkerte format vandt. Begrundelse følger:

HD DVD var et færdigt produkt
Blu-Ray var på den anden side en meget mangelfuld teknologi da den først så dagens lys. Blu-Ray formattet er inddelt i tre forskellige profiler. Den origanel profil kaldet 1.0, denne profil besidder kun de mast basale funktionaliteter, som kræves for Blu-Ray-afspilning. Der var derfor ikke mulighed for picture-in-picture eller online indhold på afspillere, som brugte denne profil. Senere kom en profil som blev kaldt 1.1 denne tillod picture-in-picture, men manglede dog stadig online-funktionalitet. Det var først ved 2.0 online-indhold blev tilgængeligt.

HD DVD havde lavere produktionsomkostninger
Teknologien som HD DVD anvender minder på mange måder om den man gjorde brug af på det originale DVD-format. Det var derfor muligt at producere afspillere til den halve pris af hvad en Blu-Ray-afspiller kostede. Endnu en afgørende ting er licenserings-problemet. Sony tager 30 dollars i afgift per Blu-Ray-drev, mens Toshiba havde en afgift på 18 dollars for et HD DVD-drev. En merpris, som i sidste ende ender ved forbrugeren.

HD DVD var regionsfri
Og dette var hvad der inspirerede mig til at skrive dette indlæg. Det irriterer mig grænseløst at jeg ikke kan få lov at købe en Blu-Ray-film i udlandet og se den på min europæiske afspiller. Og det var her HD DVD virkelig kom til sin ret, dette format en nemlig ikke låst til en bestemt region. Bevares, mange blu-ray-film er heller ikke låst, men der trods alt stadig en stor bunke som er. Jeg var selv ude efter Fullmetal Alchemist: Brotherhood på Blu-Ray, men på grund af dårlige salgstal valgte man at droppe denne udgivelse i Europa, efter man havde udgivet de første to dele af serien. Dette havde ikke været et problem hvis ikke man havde valgt at låse de amerikanske udgivelse til region A.Leave a Reply